KONTAKTA MIG

Hör av dig till mig

Har du frågor om mitt läderhantverk, specialtillverkningar, eller vill gå en läderkurs är du välkommen att kontakta mig. Jag finns på Södermalm i Stockholm.

JOEL LANDER

Läderhantverkare och designer

I större delen av mitt liv har jag utövat olika typer av hantverk och från tidig ålder började jag skapa saker när jag fick en idé eller om det var något jag behövde.


Att få vara kreativ och lösa saker själv är och har alltid varit min stora drivkraft och jag försöker alltid laga och återbruka det som går innan jag köper något nytt. För ca 4 år sedan gick jag på Nyköpings folkhögskola och fastnade för läderhantverket och det är där mest fokus ligger just nu, men jag tillverkar fortfarande saker i andra material (trä, metall, textil med flera).


Tanken med mitt hantverk

För mig handlar inte läderhantverket bara om att få göra något roligt som samtidigt genererar inkomst. Det är en konstform och ett yrke som är värt att bevara med tanke på materialets egenskaper och dess oändliga användningsområden.

     
Jag är trött på konsumtionssamhället och hur vi människor antingen väljer eller blir lurade att köpa ohållbara produkter, på bekostnad av vår planet och oss själva. Den personliga och känslomässiga anknytningen till saker (affektionsvärdet) samt insikten om att vara rädd om och ta vara på det vi har är som bortblåst i vårt moderna samhälle där vi ständigt blir påverkade till att konsumera nytt.


Fokuset ligger på ekonomisk tillväxt, kvantitet före kvalitet och trender och mode som kommer och går flera gånger per år.

Genom mitt hantverk vill jag bidra till en mer hållbar konsumtion genom att skapa hållbara, tidlösa och unika produkter som ska kunna användas flitigt och bara blir snyggare med åren. .


Får du dessutom vara med och designa din egen produkt blir affektionsvärdet automatiskt större då du får vara delaktig i processen och produkten blir som du önskar

Nyckeln till en hållbar framtid

Priset på en produkt knyter också ann till det som är beskrivet ovan. Hantverk är dyrt och inte sällan därför väljer vi något billigt som är massproducerat på andra sidan jorden, sedan upprepar vi detta tills vi exempelvis har ett gäng halvtrasiga väskor hemma som alla betyder lika lite för en.


Med det sagt har vi gjort av med lika mycket pengar på X antal massproducerade, opersonliga väskor som vi kunde ha lagt på EN genuin handtillverkad väska av god kvalité. Forskning visar att vi inte blir lyckligare av att ständigt konsumera eftersom man aldrig blir nöjd i ett överflöd. Jag tror att nyckeln till en hållbar framtid och lyckliga människor ligger i att vi konsumerar hållbara produkter som vi kan känna en anknytning till och vara stolta över.